baby en ouders

Smoorverliefd en dolgelukkig, maar hondsmoe, onzeker en bang. Dat is de staat waarin veel nieuwe ouders verkeren. Zo trots dat ze hun kleine grote liefde aan iedereen willen laten zien, maar tegelijkertijd compleet afgemat door de bevalling, continue voedingen en slapeloze nachten.
Het is nogal wat. Prachtig, maar heftig. En het laatste waar je dan als nieuwbakken ouders op zit te wachten, is kraamvisite die dit niet begrijpt. Voor iedereen die niet uit ervaring kan spreken, verzamelden wij 5 belangrijke tips die jou tot de perfecte kraamvisite maken!

1. Kom op tijd
Voedingen, slaapjes; er is een ritme en een planning. Zowel voor de baby als voor de nieuwe mama. Dus houd je aan de afgesproken tijd.

2. Kleertjes als cadeautje? Houd rekening met het seizoen
Natuurlijk is er al een voorraadje kleding aangeschaft, in de eerste maat die de kleine spruit aan kan. Meestal is dit maat 50, maar houd het geboortekaartje in de gaten; als de baby meer weegt dan 3500 gram, dan kan maat 56 ook al. Het is daarom leuk om kleding te geven in een grotere maat, omdat ouders dit vaak nog niet hebben. Maar let dan wél op het seizoen! Op internet kan je vinden welke maat bij welke leeftijd (aantal maanden in dit geval) hoort. Hoe vreselijk schattig het winterjasje in maat 68 ook is: als deze nieuwe baby in januari wordt geboren, dan heeft ze niks aan een winterjasje dat ze in juni aan kan.

3. Was je handen
Niet alle jonge ouders durven je erop aan te spreken, dus maak het ze gemakkelijk en vraag zelf of je even je handen kan wassen als je binnenkomt. Zelfs als je de kleine meid of jongen niet zal vasthouden, dan nog is het fijn als je toch even dat roze wangetje of kleine handje kan aanraken zonder dat iemand zich zorgen hoeft te maken.

4. Maak je nuttig
Afhankelijk van wanneer je komt, is er misschien geen kraamverzorgster of partner aanwezig. Biedt in dat geval zelf aan om even koffie of thee te maken en het bekende beschuitje met muisjes te smeren. De nieuwe mama is al druk genoeg: een rustmoment is óók een kraamcadeautje!

5. Blijf niet te lang
We noemen ‘m als laatste, maar eigenlijk zou deze tip met stip op nummer 1 moeten staan. Blijf een half uur, en niet langer. Voor jou lijkt dat kort, maar voor de nieuwe mama en de baby is dit nu meer dan genoeg, ook al durft de mama dat vaak niet te zeggen. Sterkte nog; vaak realiseert ze zich pas achteraf dat een bezoekje te intensief is geweest. Dus neem haar in bescherming; ze zal je dankbaar zijn!