baby en moeder

Clichés zijn uitdrukkingen die zo vaak worden gebruikt, dat ze daardoor hun kracht verliezen. Van het moment dat je ook maar aan zwanger worden dénkt, tot het moment dat je moeder bent, word je ermee doodgegooid. Maar vergis je niet: de meeste zijn waar! Wij verzamelden er 7 voor je die niet voor niks zo vaak gebruikt zijn.

1. Je koopt meer spullen voor je baby dan voor jezelf
Je kan het je nu misschien nog niet voorstellen, maar het is echt zo. Waar je voorheen thuis kwam met bergen kleding en accessoires voor jezelf, duik je als nieuwbakken moeder meteen de baby-afdeling op. En voor online shoppen geldt hetzelfde. Minder leuk? Helemaal niet! Alles draait om jouw kleintje.

2. Je weet niet écht wat ‘moe’ is tot je een baby hebt
Moe van werk, van studeren, van het sporten of van het stappen: we kennen het allemaal. En natuurlijk is alles relatief. Maar geloof ons, als je je eerste kindje krijgt, krijgt het woord ‘moe’ een compleet nieuwe dimensie. Er zijn baby’s die na een paar weken al hele nachten doorslapen. Maar helaas is dat meer uitzondering dan regel. Bereid je voor op lange dagen en gebroken nachten! (Voel je lichte paniek opkomen; scroll meteen door naar nummer 7.)

3. Binnen 5 minuten klaar zijn om te vertrekken, bestaat niet meer
Nieuwe ouders maken nog wel eens de fout om “we gaan over vijf minuten de deur uit” te zeggen. Not happening. De luiertas inpakken, flesjes klaarmaken, nog even wat extra luiers pakken, een speentje zoeken, je eigen jas en schoenen aan, baby’s jasje aan en dan, als je met de deurklink in je hand staat…. “wat ruik ik?” Ja hoor, een poepluier. Tel er maar standaard een kwartier bij op. Scheelt een hoop stress!

4. De dagen zijn lang, maar de jaren zijn kort
Als je de hele dag een kleintje om je heen hebt dat aandacht vraagt, terwijl je amper geslapen hebt, en de afwas en het wasgoed zich opstapelen, zijn de dagen lang. Maar ook hier is het cliché waar: geniet ervan, want ondertussen vliegen de jaren voorbij. Voor je het weet is dat eerste hectische jaar voorbij en is je kleine baby een dreumes.

5. Je partner en jij praten voornamelijk over babypoep
Je gelooft het nu misschien nog niet, maar het is waar: babypoep wordt een vast en veel gebezigd onderwerp van gesprek tussen jou en je partner. Romantisch is anders. Maar ook deze fase gaat voorbij.

6. Je ‘mommy brain’ houd je nog minstens een jaar na je bevalling
Afspraken vergeten, niet op de achternaam van je collega kunnen komen, je huissleutels in de koelkast leggen: ‘mommy brain’. Sommige mensen zeggen dat het pure vermoeidheid is en meer niet. Anderen zeggen dat de natuur regelt dat zwangere vrouwen een groter deel van hun hersenen inzetten voor sociale binding en daarmee dus wat ruimte voor andere zaken ‘opofferen’. Hoe het ook zij, elke zwangere vrouw maakt het mee en het duurt nog minstens een jaar na je bevalling!

7. Je hebt nog nooit zoveel van iemand gehouden
Natuurlijk kiezen we deze niet voor niets als afsluiter. Want hier draait het om. De lijst met ongemakken is lang, maar als jouw kleintje naar je lacht, ben je álles vergeten. Oké niet alles… maar het meeste wel, en de rest is oké, als jouw kleintje maar blij en tevreden is!