Er komt een moment dat je weer moet werken na je zwangerschapsverlof. Misschien ga je na 12 weken weer aan het werk of misschien heb je langer verlof opgenomen. Helaas komt er hoe dan ook een keer een einde aan je verlof. Sommige moeders kunnen niet wachten om weer te gaan werken na hun zwangerschapsverlof en kijken er erg naar uit. Andere moeders zien er tegenop om hun kleintje achter te moeten laten bij het kinderdagverblijf of de oppas. Het is hoe dan ook een grote overgang om na een (hopelijk heerlijk) verlof de werkvloer te betreden. Lees hieronder onze tips om deze overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.

5 tips voor als je weer gaat werken na je zwangerschapsverlof

1. Laat je kleintje in je verlof alvast wennen bij de oppas
Omdat het voor je baby ook een hele grote overgang is als mama weer gaat werken na haar zwangerschapsverlof, kan het slim zijn om je baby tijdens je verlof al een aantal keer te laten wennen bij de oppas of op het kinderdagverblijf. Zo kun je de uren bij de oppas rustig opbouwen en voel jij nog geen druk van je werk. De eerste keer vind je het misschien prettig om er zelf ook bij te zijn. Mochten er problemen zijn, dan heb je nog even de tijd om naar een oplossing te zoeken. En indien het goed gaat, geeft jou dat waarschijnlijk een gerust gevoel. En een leuke bonus: eindelijk wat me-time!

2. Ga in je zwangerschapsverlof alvast een kopje koffie drinken op je werk
Misschien dat niet iedereen hier op zit te wachten, maar het kan fijn zijn om in je verlof alvast een uurtje op je werk langs te gaan voor een kopje koffie. Misschien vind je het ook wel leuk om je baby mee te nemen. Zo kun je alvast even je gezicht laten zien, vertellen hoe het met je gaat en even horen hoe het met je collega’s gaat en of er nog bijzonderheden zijn. Je hebt de tijd om even rustig bij te praten en te wennen zonder dat iemand iets van je verwacht. Een goede voorbereiding voor als je weer gaat werken na je zwangerschapsverlof. Als je dan ook nog iets lekkers meeneemt voor bij de koffie, scoor je ook nog bonuspunten bij je collega’s. Win-win.

3. Wees op de hoogte van je rechten als je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken
Als je weer gaat werken na je zwangerschapsverlof kan dat fysiek en mentaal behoorlijk uitputtend zijn. Het is daarom goed om te weten welke rechten je hebt voordat je de werkvloer betreedt. Geef je bijvoorbeeld borstvoeding? Dan heb je het recht om te voeden of te kolven tijdens je werkuren. Ook hoef je de eerste periode na je bevalling geen nachtdiensten te draaien en heb je het recht om na je zwangerschapsverlof terug te keren in dezelfde functie. Bespreek voordat je terugkeert op de werkvloer alvast de belangrijke zaken met je leidinggevende. Zo kom jij niet voor verrassingen te staan.

4. Bouw je werkuren op
Het is misschien niet altijd mogelijk, maar het kan fijn zijn om de eerste periode als je weer gaat werken na je zwangerschapsverlof kortere dagen te maken of een dag per week minder te werken. Op die manier kan je baby eerder worden opgehaald bij de oppas of heb jij een extra dag om even bij te komen van je werk.

5. Schakel je partner in als je weer gaat werken na je zwangerschapsverlof
Als je na je zwangerschapsverlof weer gaat werken, kan dat behoorlijk wennen zijn. Mocht je een partner hebben dan zou die de eerste periode vrij kunnen nemen of vanuit huis kunnen werken. Misschien kan jouw partner voor jullie kleintje zorgen, zodat jullie baby niet meteen (volledige dagen) naar de oppas hoeft. Ook is het fijn als er na een lange werkdag eten op tafel staat en jij niet meer de keuken in hoeft. Dus heb je een partner? Kijk dan of hij of zij de eerste periode jou extra kan ondersteunen.

Weer werken na je zwangerschapsverlof: voor je het weet ben je gewend!
Het zal ongetwijfeld even wennen zijn om weer te gaan werken na je zwangerschapsverlof, maar dat is volkomen normaal. Gun jezelf én je baby de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Doe rustig aan en stel niet te hoge eisen aan jezelf, dan komt het allemaal goed!

Ken jij een moeder die weer aan het werk gaat na een heerlijk verlof? Misschien kun je haar verrassen met een leuk rompertje! Zoals bijvoorbeeld deze.