Vraag jij je af wanneer jouw baby gaat doorslapen? Gebroken nachten horen er in het begin bij, maar kunnen aardig opbreken! Ook kunnen de gebroken nachten soms wat langer aanhouden dan je vooraf misschien had verwacht. Als jij je dus wanhopig afvraagt wanneer baby’s gaan doorslapen, lees dan verder.
Doorslapen, wat is dat eigenlijk?
De meeste mensen denken bij doorslapen aan een hele nacht slaap, zonder onderbrekingen. Bij het doorslapen van een baby wordt echter wat anders bedoeld. Doorslapen bij een baby betekent dat hij een periode van ongeveer 5 tot 6 uur aan een stuk slaapt: dus ‘slechts’ 5 tot 6 uur slaap zonder tussendoor wakker te worden. Idealiter gebeurt dit doorslapen tussen de laatste avondvoeding en de eerste ochtendvoeding.
Waarom slapen sommige baby’s niet door?
Niet doorslapen bij pasgeboren baby’s
Er zijn tal van redenen waarom baby’s niet doorslapen. In het allereerste, prille begin hebben baby’s nog geen dag- en nachtritme zoals wij dat hebben. Dit krijgen baby’s pas na ongeveer zes weken. Logisch dus dat jouw pasgeboren ukje in het begin misschien een gat in de dag slaapt en ’s nachts gezellig wil knuffelen, drinken of kletsen.
Daarnaast hebben pasgeboren baby’s hele kleine maagjes en hierdoor frequent voedingen nodig, vaak om de paar uur. Soms nog vaker. En ook ´s nachts gaat dit gewoon door. Bedenk maar dat het voor een goed doel is: je baby groeit en ontwikkelt zich in sneltreinvaart! Ook worden baby’s vaak wakker uit veiligheid. Het vele wakker worden zorgt ervoor dat jouw baby niet in een te diepe slaap wegzakt. Eigenlijk een heel handig trucje van de natuur dus!
Niet doorslapen bij grotere baby’s, dreumesen en peuters
Als je geluk hebt is het nachtelijk gespook na de eerste paar weken of maanden wel voorbij, maar ook voor wat oudere baby’s, dreumesen en peuters is het volkomen normaal om ’s nachts (meerdere keren) wakker te worden. Honger, bijvoorbeeld door een groeispurt, kan een rol spelen, maar ook grote mentale ontwikkelingen kunnen zorgen voor nachtelijke onrust. Overdag is er veel te beleven en misschien gaat je kindje ook wel naar een kinderdagverblijf of oppas.
’s Nachts heeft je kindje hierdoor veel indrukken te verwerken. En misschien heeft jouw kindje je overdag ook wel gewoon hartstikke gemist! Daarnaast kan het krijgen van tanden en kiezen ook voor ongemak zorgen ’s nachts. Kortom: er kunnen allerlei verschillende redenen zijn waarom jouw kindje nog niet doorslaapt. Om nog maar niet te spreken over alle virussen en kinderziektes die jouw kindje ’s nachts uit zijn slaap kunnen houden!
Slaapgebrek maakt meestal niet bepaald vrolijk. Gelukkig is je baby zo extreem schattig! En helemaal als je hem hult in één van deze super grappige rompertjes!
Wanneer gaat mijn baby dan wél doorslapen?
Een baby kan al vanaf enkele weken na de geboorte doorslapen. Let op: kán. Dit betekent niet dat dit ook gebeurt. Heb jij wel zo’n slaapkopje? Wat heerlijk, prijs jezelf gelukkig en geniet ervan. ‘Fingers crossed’ dat jouw kleintje de komende jaren net zo lekker blijft slapen. Slaapt jouw kleintje na maanden of zelfs na jaren nog niet door? Het is heel vermoeiend, maar ook dit is normaal, mits er medisch niets aan de hand is met jouw kindje. Het nachtelijke gespook kan voor jou heel zwaar zijn, maar het gaat écht een keer over. Tot die tijd is het een kwestie van bikkelen, koffie en positief proberen te blijven: ’s nachts heb jij extra knuffeltijd met je kleintje!
Wil jij dat jouw kleintje er dag én nacht grappig uitziet? Kijk dan eens bij deze leuke rompertjes.